Leresti, judetul Arges ( GPS: 45.333519 / 25.071144 )
 

   Accesul din Ardeal se face prin Culoarul Rucar-Bran iar din Bucuresti pe Autostrada A1 si DN Pitesti - Campulung sau prin Targoviste. 
   Municipiul Campulung, impreuna cu numeroase comune marginase in care traiesc cca 150.000 de locuitori, se afla intr-o depresiune marginita la sud de dealuri inalte, numite de localnici "muscele", iar spre nord, est si vest de muntii Iezer-Papusa - o prelungire sudica a muntilor Fagaras, cei mai inalti din Romania, Piatra Craiului si Leaota, masive ce au altitudini cuprinse intre 2000 si peste 2500 m. Satele din zona submontana – printre care si comuna Lersti - sunt situate in peisaje idilice, avand un potential turistic de prim rang. Masivul Iezer este o rezervatie naturala complexa, intinsa pe o suprafata de 300 de hectare, alcatuit din sisturi cristaline, cuprinzand o intinsa zona alpina, cu suprafete de eroziune, relief glaciar si periglaciar. Flora este reprezentata de bujorul de munte sau smardarul, gentiana, argintica, garofita alpina, piciorul cocosului, cimbrisorul de munte. De asemenea, masivul este acoperit cu paduri de foioase, molid si pasuni alpine. In apropiere se afla, sub ocrotirea legii inca din 1954, pe o arie de 2 hectare, rezervatia geologica si paleontologica Albesti. In rezervatia geologica poate fi intalnit granitul de Albesti iar in cea paleontologica – calcarul numulitic de Albesti, in care se gasesc pietrificati crabi, arici de mare, dinti fosili de rechin, etc. Zona este si una cinegetica deosebita in care, reprezentativ este cerbul lopatar. Fauna cinegetica a Muntilor Iezer mai cuprinde: ursul carpatin, mistretul, lupul, vulpea, exemplare rare de cerb carpatin, rasul jderul, veverita, capra neagra, pasari diverse – vulturul, bufnita, corbul, ciocanitoarea, cocosul de munte. In apele de munte – curgatoare sau lacuri (glaciare si antropice) traiesc exemplare de pastrav, lipan, zgavoaca, asprete, care ofera un mare potential pescuitului sportiv si de agrement. Bazinul Argesului superior este un colt de tara inedit, oferind peisaje de vis, monumente, case memoriale si colectii folclorice intr-un spatiu care constituie una din zonele etnografice cele mai importante ale Romaniei. Elementele de cultura populara sunt reprezentate de portul popular, cusaturile si tesaturile populare tipice, de datinile caracteristice zonei etnografice Arges, de ocupatiile specifice (zona de dulgherit si prelucrare artistica a lemnului) si de arhitectura taraneasca (casele taranesti sunt construite din piatra in stilul traditional, cu foisor muscelean si frumos ornamentate.

free counters

  • Atractii turistice

    Orasul Campulung este situat la 54 de km de Pitesti - legat de Bucuresti de o autostrada de 110 km - si la 87 de km de Brasov, printr-una din cele mai spectaculoase (si efervescente, din punct de vedere turistic, construindu-se aici, in ultimii ani, sute de pensiuni turistice) trecatori montane din Romania - Culoarul Rucar-Bran.

  • Istoric

    Orasul Campulung a fost intemeiat in secolul al XIII-lea de colonisti germani pentru apararea granitelor de sud ale Transilvaniei sub numele de Langenau, ultimul conducator teuton al asezarii fiind contele Laurentiu de Longo Campo. In 1330 – dupa victoria de la Posada repurtata impotriva lui Carol Robert de Anjou, regele Ungariei – Basarab I isi stabileste aici cetatea de scaun, devenind, pana in 1352, primul domnitor al statului independent Tara Romaneasca.

  • Mausoleul Mateias

    In epoca moderna, la Câmpulung si în împrejurimi, ostasii români au dus, în 1916, în primul razboi mondial, lupte grele împotriva trupelor puterilor centrale. Mausoleul de pe muntele Mateias – ridicat in 1935 dupa proiectul arhitectului D. Ionescu-Berechet - a ramas sa aminteasca vitejia ostasilor cazuti în luptele din zona Rucar, Dragoslavele, Valea Mare-Pravat, Câmpulung, din toamna anului 1916.