Perioada veche
     Specificul geografic al zonei care include localitatea mentionata a fost exploatat, dupa cucerirea Daciei de catre romani, pentru construirea fortificatiilor de aparare a hotarelor rasaritene ale imperiului. Aceste linii defensive – cunoscute sub numele de limesuri - constau dintr-un val de pamânt, uneori întărit cu o palisada sau un zid de piatră si şanţ de apărare, completate cu fortificaţii dispuse în spatele liniei de graniţă la distanţe variabile între 5-10-20 km şi turnuri de supraveghere care foloseau mijloace de semnalizare. Unul dintre limesurile din Dacia era limesul transalutanus, intins pe o lungime de 235 km, construit la o distanţa variabilă la est de Olt, pe cursurile Argesului, Raului Doamnei si Raului Targului, intre Rucar, in nord, si Flamanda, in sud. Compozitia valului era de pamant cu miezul ars, inalt de trei metri, lat de 10-12 metri si in partea de est avea sapat un sant. In spatele valului, spre apus, era sprijinit de o linie de 13 castre (cunoscute) si mai multe turnuri, legate intre ele de un drum strategic. Cel mai mare dintre aceste castre era cel de la Jidava (Apa Sarata de mai tarziu, localitate astazi inglobata in municipiul Campulung), construit din piatra si caramida, avand forma dreptunghiulara, inconjurat cu un zid de incinta prevazut cu turnuri dreptunghiulare pe laturi si semicirculare la colturi si avand rolul de a controla drumul prin culoarul Rucar-Bran. Construit, probabil, de Septimius Severus (193-211 d.Hr.) pentru a crea un spatiu de siguranta liniei naturale a Oltului, limesul transalutanus a fost abandonat dupa anul 245, in urma unor puternice atacuri ale carpilor iar granita a revenit pe limesul alutanus, pe raul Olt.

Perioada medievala
           Orasul Campulung a fost intemeiat in secolul al XIII-lea de colonisti germani pentru apararea granitelor de sud ale Transilvaniei sub numele de Langenau, ultimul conducator teuton al asezarii fiind contele Laurentiu de Longo Campo. In 1330 – dupa victoria de la Posada repurtata impotriva lui Carol Robert de Anjou, regele Ungariei – Basarab I isi stabileste aici cetatea de scaun, devenind, pana in 1352, primul domnitor al statului independent Tara Romaneasca. In 1369, domnitorul Vladislav I Vlaicu (1364-1377), urmasul la tron al lui Nicolae Alexandru (1352-1364), fiul marelui Basarab, muta capitala tarii la Curtea de Arges, dar Campulung continua sa aiba calitatea de resedinta domneasca temporara. Asezat pe unul dintre cele mai importante drumuri de legatura din Evul Mediu între Tara Româneasca si Transilvania, orasul devine punct vamal, pomenit pentru prima data din acest punct de vedere în anul 1368, într-un hrisov emis de Vladislav I, prin care se stabileste obligatia negustorilor brasoveni ce trec cu carele de marfuri prin Pasul Bran sa plateasca la Câmpulung, ca taxa vamala, o "treizecime". Existenta unui mare numar de mestesugari ( olari, subari, blanari, cojocari, tabacari, pietrari, lemnari, morari, macelari ) organizati în bresle si grupati în cartiere distincte, si situarea orasului pe drumul de legatura cu Transilvania, au facut ca acesta sa joace un rol important în comertul intern si extern al Tarii Romanesti. Dintre foarte numeroasele mentiuni de epoca scrise, o citam  pe cea a lui Sebastian Munster, din lucrarea "Cosmografia", tiparita în 1544: "Între Târgoviste si Brasov este târgul Câmpulung, locuit de crestini, si acolo este locul de desfacere a marfurilor pe care le transporta de la Târgoviste în Transilvania."  Trebuie adaugat si faptul ca arealul marginit de localitatile Campulung, Curtea de Arges si Brasov este considerat spatiul de formare al limbii romane moderne. Din pacate, dezvoltarea economica si culturala a orasului a fost încetinita uneori de calamitati naturale, de interventii din afara tarii si de epidemii. Printre altele, se pot aminti incursiunea lui Gabriel Batory în Tara Româneasca în anul 1610, ocuparea de catre trupele austriece conduse de printul Ludovic de Boden sau de printul Eugeniu de Savoia, incendierea orasului de catre turci în 1737. În timpul razboiului austro-turc din 1787-1792, orasul are din nou de suferit, numeroase locuinte si biserici fiind arse.

   

Perioada moderna
         In epoca moderna, la Câmpulung si în împrejurimi, ostasii români au dus, în 1916, în primul razboi mondial, lupte grele împotriva trupelor puterilor centrale. Mausoleul de pe muntele Mateias – ridicat in 1935 dupa proiectul arhitectului D. Ionescu-Berechet - a ramas sa aminteasca vitejia ostasilor cazuti în luptele din zona Rucar, Dragoslavele, Valea Mare-Pravat, Câmpulung, din toamna anului 1916.


Perioada contemporana
    Cea mai nefasta perioada din istoria orasului a venit odata cu instaurarea regimului comunist, care, prin reformele administrative succesive din anii ’50 si ’60 au transformat o resedinta de judet cu un trecut incarcat de istorie si care era supranumita „mica Sinaie”, intr-o resedinta de raion iar apoi intr-o localitate fara niciun fel de responsabilitati administrative si cu modeste alocari de fonduri pentru investitii noi. Uzinele Aro, care pe la mijlocul anilor ’70 produceau cateva mii de autoturisme de teren, nu au reprezentat decat un foc de paie ce s-a stins rapid in lipsa acuta a fondurilor pentru cercetare si modernizare din deceniul urmator.
 

free counters

  • Atractii turistice

    Orasul Campulung este situat la 54 de km de Pitesti - legat de Bucuresti de o autostrada de 110 km - si la 87 de km de Brasov, printr-una din cele mai spectaculoase (si efervescente, din punct de vedere turistic, construindu-se aici, in ultimii ani, sute de pensiuni turistice) trecatori montane din Romania - Culoarul Rucar-Bran.

  • Istoric

    Orasul Campulung a fost intemeiat in secolul al XIII-lea de colonisti germani pentru apararea granitelor de sud ale Transilvaniei sub numele de Langenau, ultimul conducator teuton al asezarii fiind contele Laurentiu de Longo Campo. In 1330 – dupa victoria de la Posada repurtata impotriva lui Carol Robert de Anjou, regele Ungariei – Basarab I isi stabileste aici cetatea de scaun, devenind, pana in 1352, primul domnitor al statului independent Tara Romaneasca.

  • Mausoleul Mateias

    In epoca moderna, la Câmpulung si în împrejurimi, ostasii români au dus, în 1916, în primul razboi mondial, lupte grele împotriva trupelor puterilor centrale. Mausoleul de pe muntele Mateias – ridicat in 1935 dupa proiectul arhitectului D. Ionescu-Berechet - a ramas sa aminteasca vitejia ostasilor cazuti în luptele din zona Rucar, Dragoslavele, Valea Mare-Pravat, Câmpulung, din toamna anului 1916.